Dr. Lénárt Ágota

Dr. Lénárt Ágota Ilona (Született 1959 március 29. – Budapest) sportpszichológus, pszichoterapeuta, sportlövőedző, az olimpiai csapat sportpszichológiai csapátanak vezetője, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője. Aktív sportolás mellett több sportágban (sportlövészet, íjászat, számszeríjászat) szakedző. Számtalan magyar és nemzetközi díj és elismerés tulajdonosa sportlövészetben és számszeríjászatban. Ő volt az elindítója a magyar pszichológusképzésnek, valamint évek óta segíti a sportolók és sportpszichológusok olimpiai felkészítését és sportpszichológusok munkáját.

Életpályája

A lövészet 15-16 évesen kezdte érdekelni, amikor a Honvédelmi napokon rendezett lövészeti programon jól szerepelt és ez ösztönözte, hogy tovább foglalkozzon ezzel és fejlessze magát. 11 éven keresztül hegedült, játszott az Ifjúsági Zenekarban, legbüszkébb arra a fellépésére, ahol Kobajasi Kenicsiro vezénylése alatt játszhatott.

1982-ben végzett a Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán Egerben (ma Eszterházi Károly Főiskola).Pályafutását magyar-orosz szakos általános iskolás tanárként kezdte a budapesti XX. kerületi Tátra téri Általános Iskolában. Az általa látogatott lövészklubból lehetőség volt sportpszichológushoz járni. Turnyovszky Évánál – az akkori sportpszichológusánál tanultakat is beépítette a tanítási módszerei közé. Továbbá a tanítással töltött évek felkeltették benne az érdeklődést, hogy hogyan lehet motiválni a gyerekeket, valamint úgy tanítani őket, hogy jól érezzék magukat, bátran kezdeményezzenek és élvezzék a tanulás folyamatát. Ezért 1987-ben beiratkozott pszichológusképzésre az Eötvös Lóránd Tudományegyetmre, ahol 1991-ig tanult. Majd 1994-ben megszerezte a pszichoterapeuta végzettséget. Később a tanulmányait a Testnevelési Egyetemen (TF) folytatta, mialatt már a Sportkórházban dolgozott.

1987-től 1991-ig dolgozott a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (ma TF) tudományos segédmunkatársként, majd 1997-ig egyetemi tanársegéd volt. A tanári pályáját ezen az egyetemen folytatta tovább (1997-2002 között egyetemi adjunktus, 2002-től egyetemi docens, 2002 és 2004 között tudományos csoport vezetője, 2006-tól máig tanszékvezető). A doktori értekezése 2000-ben készült el a Semmelweis Egyetemen Prof. Dr. Sipos Kornél témavezetőnél Az optoelektronikai lövészet elmélete, gyakorlata és módszertana címmel. Lénárt Ágotának köszönhető az optoelektronikai tréning és elemző rendszerek elméletének, módszertanának és gyakorlatának bevezetése Magyarországon.

2006-ban pilóta szakszolgálati engedélyt (Private Pilot Licence) szerzett. 2007-ben elindította Magyarországon a Semmelweis Egyetem Testnevelési Egyetem és Sporttudományi Kar Pszichológia Tanszékén a sportpszichológus szakirány továbbképzést, majd 2008-ban mentőápolói végzettségre tett szert.

2013-ban a Magyar Pszichológia napján (amelynek témáját a londoni olimpián nyújtott teljesítmény és a hozzá tartozó felkészülés ihlette) előadást tartott a „2012-es Londoni Olimpia a magyar sportpszichológia sikere is” címmel.

1987-től az Országos Sportegészségügyi Intézetben a Neuropszichiátriai és Sportpszichológiai Egységnél félállású pszichológus volt, valamint egyéni- és csapatsportolók lélektani felkészítésével foglalkozott olimpiai és válogatott versenyek keretei között.

Megvalósította a sportpszichológiai laboratóriumot, továbbá létrehozta a sportpszichológusok hálózatát, amelynek célja, hogy minden gyermek számára adott legyen a lehetőség segítséget kérni szakembertől.

Az Olimpiai játékokon egyéni és csapatjátékosok lélektani felkészítésével foglalkozott. A 2004-es athéni Olimpiai játékokra három pszichológus tartott a versenyzőkkel. Lénárt Ágota a csapat több, mint negyed részével foglalkozott, közéjük tartoztak a vívók (Nemcsik Zsolttal már az Olimpia előtt is együtt dolgozott), az ökölvívók, a műugrók, a férfi kézilabdázók és a lövészek. A következő olimpián, 2008-ban Pekingben Budavári Ágotával együtt segítették a sportolók lelki felkészítését. Lénárt Ágotával együtt dolgozó versenyzők közül ki lehet emelni Mohamed Aidát (tőrvívó), Varga Gabriellát (tőrvívó), Nemcsik Zsoltot (kardvívó), illetve a cselgáncsosokat. 2012-ben a londoni játékokon többfős csapat vezető pszichológusa volt. Ezen az olimpián nyolc olimpiai bajnok közül hét dolgozott sportpszichológussal.További kiemelkedő versenyzők, akiknek Lénárt Ágota segíti a mentális felkészülést: Risztov Éva, Berki Krisztián, Szilágyi Áron és Gyurta Dániel, aki időnként „pótmamának” nevezi a szakembert.

Tanszékvezetőként előadásokat tart és gyakorlatokat vezet a Testnevelési Egyetem nappali tanári, humánkineziológia, egészségtan tanári, levelező edzői, rekreáció és sportmenedzser szakokon. Jelenleg több tantárgyat is oktat (általános pszichológia, fejlődéslélektan, pedagógiai lélektan, sportpszichológia, szociálpszichológia, szervezés- és vezetéspszichológia, rekreáció pszichológia, pszichológiai speciál kollégiumok, önismereti csoportok).

Hivatásából kifolyólag több szakmai úton is részt vett, például az Ausztrál Sporttudományos Intézetben (Canberra, 2002), a párizsi nemzetközi tanárképző intézetben (INSEP – National Institute of Sport and Physical Education, 2003, 2004, 2006) a varsói testnevelési egyetemen (Acadamia Wychowania Fizycznego, 2003), az optoelektronikai felszerelésekre specializálódott Noptel intézményében, Finnországban (Oulu, 1990).

Jól beszél oroszul, angolul és németül. Sokoldalúsága megmutatkozik abban, hogy az elsők között volt, akik a vörös-iszap katasztrófa, a hurghadai buszbaleset helyszínére siettek segíteni.

Tudományos Diákköri Konferencián elért eredményei

  • 1995 TDK II. hely
  • 1995 OTDK II. hely
  • 1998 TDK I. hely
  • 1998 NTDK III. hely
  • 1999 TDK I., II. hely
  • 1999 OTDK különdíj, II. hely
  • 2003 SE ÁOK TDK
  • 2006 HTDK 2. helyezés, NTDK 1. helyezés
  • 2007 OTDK II. hely

Tagságai

  • MOB (Magyar Olimpiai Bizottság) Orvosi Bizottság, tag
  • MST (Sportpszichológiai Szakbizottság)elnök
  • MSTT (Magyar Sporttudományi Társaság), elnökségi tag
  • MET (Magyar Edzők Társasága), elnökségi tag
  • Magyar Pszichológiai Társaság (elnökségi tag), MPT Sportpszichológiai szekció (elnök), MPT Katasztrófapszichológiai Szekció (elnök)
  • ÖGATAP (Österreichische Gesellschaft für angewandte Tiefenpsychologie und allgemeine Psychotherapie;Osztrák Autogén Tréning és Általános Pszichoterápiás Társaság)
  • ISSP (International Society of Sport Psychology, Nemzetközi Sportpszichológiai Társaság)
  • FEPSAC (European Federation of Sport Psychology, Európai Sportpszichológiai Szövetség)
  • IAU (International Armbrustschützen Union, Nemzetközi Számszeríjász Szövetség), technikai bizottsági tag
  • Magyar Számszeríjász Szövetség, elnök
  • Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete, vez.-i tag 2003-ig
  • Nemzeti Szabadidősport Szövetség, felügyelő bizottság tag,
  • MTTOSZ (Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége), elnökségi tag
  • Testnevelési és Sporttudományi Kar Tanácsa
  • Testnevelési és Sporttudományi Kar bizottsága közül a Szociális és esélyegyenlőségi bizottság elnöke, minőségbiztosítási és -fejlesztési bizottság tagja
  • Corvin Számszeríjász Klub, elnök

Sportban elért eredményei

Field számszeríjászatban Európa- és világkupa győztes, többször is megválasztották az év sportolójának.

Az Otrokovicében (Csehország) kétévente megrendezésre kerülő World Bohemia Cup világkupa versenyén terep-számszeríjászatban elért helyezései és győzelmei.

Időpont Kategória Csapattagok Helyezés Pont
2007. július 7-8 Nők Egyéni 4. 89
Csapat Baranyi József, Mátrai István, Lénárt Ágota 3. 2404
2010. 07. 3-5. Nők Egyéni 1. 1616
Csapat Kárpáti Krisztina, Baranyi József, Lénárt Á. 4. 2434
2011. 07. 2-3. Nők Egyéni 3. 1610
Csapat Sváb Sándor, Mátrai István, Lénárt Ágota 2. 2500
2012. 07. 7-8. Nők Egyéni 7. 1610
Csapat Terényi Antal, Gábriel Emese, Lénárt Ágota 6. 2324
2013. 07. 5-6. Nők Egyéni 5. 1610
Csapat Gábriel Emese, Mátrai István, Lénárt Ágota 4. 2382
2014. 07. 4-7. Szenior Egyéni 1. 1614

 

Az IAU (Nemzetközi Számszeríjász Szövetség) által rendezett versenyeken elért eredményei:

IAU European Field-Crossbow Championship
Időpont Helyszín Kategória Csapattagok Helyezés Pont
2007. 09. 20-22. Szentpétervár (RUS) Nők – terep Egyéni 9.* 1619
2009. 08. 15. Otrokovice (CZE) Nők – 50m – terep Egyéni 8. 1730
Csapat – terep Kocsis Mária, Kárpáti Krisztina, Lénárt Ágota 4. 2418
2011. 08. 1-6. Budapest (HUN) Nők – terep Egyéni 13.

*Vállizom-fájdalmak miatt először nem akart indulni a versenyen, de végül a nevezés mellett döntött. A sérülése miatt nehézségei adódtak a nyilak kihúzogatásánál, így ebben a feladatban Mátrai István segített neki.

 

IAU Field-Crossbow World Championship
Időpont Helyszín Kategória Csapattagok Helyezés Pont
2006. Steyr (AUT) Nők – terep Egyéni 15.
2010. Avon (FRA) Nők – terep Egyéni 11.
2012. Bratina (CRO) Nők – terep Egyéni 8. 1746
Csapat – terep Gábriel Emese, Kocsis Mária, Lénárt Ágota 4. 1655
2014. Frankfurt (GER) Szenior – 50m – terep Egyéni 8. 1690
Csapat – terep Kocsis Mária, Mátrai István, Lénárt Ágota 4. 1655

 

További versenyei

2003-ban a világbajnokságon egyéniben ezüstérmet szerzett, 2004-ben pedig csapatban bronzérmet.

2003-ban az Egyesült Királyságban (Lilleshall Hall sport központ, Newport) az 1. WCSA (World Crossbow Shooting Assosiation) által rendezett bajnokságon egyéniben ezüstérmet szerzett.

2009-ben részt vett a horvátországi Malinska településén megrendezésre kerülő Európa Bajnokság 18 méteres terep-számszeríj versenyén egyéniben és csapatban (Kocsis Mária, Kárpáti Krisztina, Lénárt Ágota) is. Érem egyik kategóriában sem született.

2010-ben számszeríj kategóriában versenyzett az 5. Európai kupán (Europa Cup) egyéniben és csapatban (Vörös Gergely, Mátrai István, Lénárt Ágota), de a dobogóra nem állhatott fel.

Személyes sporteredmények

Sportlövészet:

  • csapat magyar bajnoki cím
  • háromszoros World Masters Games győztes (Senior Olimpia)

Számszeríjászat:

  • többszörös magyar bajnok és csúcstartó
  • egyéni és többszörös csapat Európa- és Világkupa győztes
  • többszörös EB bronzérmes
  • többszörös VB csapat bronzérmes
  • többszörös egyéni és csapat világkupa bronzérmes

Sporttevékenység: 1975-1986 között puskás sportlövő, 1.bajnoki cím 1979 puskával, utána 1993-tól a nyílpuska szerelmese lett, és terep-számszeríj versenyeken vett részt.

Az év sportolójának választották több évben is saját sportágában: 1993, 1994, 1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2007, 2012, 2014.

Kitüntetései

Sólyom László 2008-ban a Parlamentben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet (polgári tagozat) nyújtotta át Lénárt Ágotának elismerésül, amiért a pekingi Olimpiai játékokon lelki támogatást biztosítva elősegítette a versenyzők felkészülését.

Londoni olimpia után 2012. szeptember 17-én a Szépművészeti Múzeumban vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést az olimpián végzett munkájáért, mint vezető sportpszichológus.

További kitüntetései: MOB Érdemérem, Honvédelmi Emlékérem (1985), MTTOSZ (Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége) Emlékérem (2002), Csinády Jenő-emléklap (2009).

Míg 2006-ban csak a második helyezett volt Az év sportorvosa díj kiosztásánál, 2011-ben már neki ítélték a díjat.

Publikációi

Varga, K., Lénárt, Á., Biró, E. (2013). Alkalmazott affektív pszichológia: Emberi erőforrások mozgósítása kitüntetett élethelyzetekben (2013). In: Bányai É,Varga, K. (szerk.) Affektív pszichológia: az emberi késztetések és érzelmek világa: egyetemi tankönyv. Budapest: Medicina, 2013 p. 581-613. p. ISBN 978 963 226 390 8

Gyömbér, N., Hevesi, K., Imre Tóvári, Zs., Kovács, K., Dr. Lénárt, Á., Menczel, Zs. (2012). Fejben dől el. Sportpszichológia mindenkinek. Noran Libro, Budapest.

Lénárt Á., Acsai I., Gyömbér N., Majoross K.: A doppingellenes tanácsadás pszichológiája. In. Doppingellenes tanácsadó képzés, jegyzet, Elemental 500 Bt., Budapest, 2008.

Lénárt Á., Gyömbér N. (2007): Tehetségkutatás és fejlesztés a sport területén. Kalokagathia.

Lénárt Á. (2007): Mentális fejlesztőprogram. Módszertani füzet, ÖTM, Sport Szakállamtitkárság, Budapest, 2007.

Pintér B., Lénárt Á., Pavlik G. (2007): Does tai chi really have so benefical effects? 12th Annual Congress of the Eurepean College of Sport Science, July 11-14, 2007., Jyväskylä, Finland, Book of Abstracts, 409.

Lénárt Á., Varga-Pintér B., Sárai G., Mihalik H. (2007): Harcművészeti ágazatokat kezdő szinten gyakorlók pszichológiai vizsgálata. VI. Országos Sporttudományi Kongresszus, Eger, 2007. okt. 28-30., Magyar Sporttudományi Szemle, 8. évf. 31. sz., 2007/3., 32.

Lénárt, Á., Petrekanits, M., Számadó, J., Gyömbér, N. (2007): Multifactorial preparation of an Olympic shooter. 12th European Congress of Sport Psychology Sport & Exercise Psychology, 4-9 September 2007, Halkidiki, Greece, Abstract Book 327 p.

Szokoly M., Burány B., Dévay K., Lénárt Á., Aradi P. (2007): A Grassalkovich úti tömeges buszbaleset. A Magyar Oxyológiai Társaság Tudományos Ülése, 13. Szimpózium, Bük, Szabadidőközpont, 2007. október 11-12.

Kovács K., Kurimay D., Majoross K., Lénárt Á.: Személyiségvonások, posztok, eredményesség; a férfi kézilabda válogatott elemzése. Magyar Pszichológiai Társaság XVII. Országos Tudományos Nagygyűlése, 2006 május 25-27, Budapest, Előadáskivonatok 267.

Lénárt, Á., Gyömbér N.: Mental support of the transition period- sportpsychological preparation of hungarian handball junior team. 11th Congress of the  European College of Sport Science, 05-08 July 2006, Lausanne, Switzerland, Book of Abstracts, p. 167.

Lénárt Á.: The Sport Psychological Preparation Programme of the Hungarian Men’s Handball Team for the Olympic Games. ISSP 11th World Congress of Sport Psychology, 2005. 15-19. August, Sydney, Australia. Section: Performance Psychology, PWP 170.

Lénárt Á., Bretz É., Bretz K.J., Sipos K., Bretz K.: Az egyensúlyozás képességének fejleszthetősége junior sportlövőknél. V. Országos Sporttudományos Kongresszus, TF, Budapest, 2005 okt. 27-28. In.: Magyar Sporttudományi Szemle Program és előadás-kivonatok, 34.p.

Bretz K. J., Lénárt Á, Bretz K, Sipos K.: Investigation of the upper limb tremor and the stability of the human body’s equlibrium. Proceedings of the first hungarian conference on biomechanics, Organized by the Research Center for Biomechanics Budapest University of Technology and Economics, Budapest, 2004. 50-58.

Lénárt Á.: Multi-factorial sport-psychological preparation program for athletes.
Preolympic Congress, Thessaloniki, 6-11 August 2004. Proceedings, volume II. 24.p.

Majoross K., Lénárt Á., Tóth L.: A study on STPI-Y-, CSAI-2-, ACSI-28-, and Lifestyle Defense Mechanism scale characteristics in student groups of coaching and sport management
25. STAR Conference, Amsterdam, 8-10 July, 2004.

Lénárt Á.: Sportpszichológiai felkészítő programcsomag (SFP) MPT Nagygyűlés, Előadáskivonatok, Debrecen, 2004. máj. 27-29.

Lénárt Á.: Junior puskások eredményességét meghatározó tényezők. Egészségpszichológiai Szakmai Találkozó, Budapest, 2004. ápr. 23. Kivonatgyűjtemény, 25.

Lénárt Á.: Az anya sportolási attitűdjének családi vonatkozásai in: Magyar Edző 2004/3. 12-15.

Lénárt, Á. : Some technical and psychological factors of succesfull field crossbow shooting. 8th Annual Congress of European College of Sport Science, Salzburg, July 9-12. 2003. Abstract Book 116.p. /P10W-12/

Bretz K.J., Lénárt Á., Tihanyi J.: Az egyensúlytartás fejleszthetőségének vizsgálata /esettanulmány/ Magyar Sporttudományi Szemle 2003/4. 9-11.

Lénárt Á.-Palotai Gy.: A magyarországi céllövő  számszeríjaszat története 1993-tól napjainkig. IV. Országos Sporttudományi Kongresszus, Szombathely, 2003. október 17-18.

Lénárt Á.: A field számszeríjas lövészet néhány pszichológiai jellemzője. IV. Országos Sporttudományi Kongresszus, Szombathely, 2003. október 17-18.

Bretz K .J., Lénárt Á., Sipos K., Bretz K.: A fiziológiás tremor mérésének munkaélettani aspektusai. Magyar Élettani Társaság LXVII. Vándorgyűlése Pécs, 2003. június 2-4. Előadások és poszterek összefoglalói 45.

Lénárt Á.: Beszámoló a VIII. ECSS Kongresszus sportpszichológiai vonatkozásairól. Magyar Sporttudományi Szemle, 2003/4. 50-52.

Lénárt Á.: Az állóképesség fejlesztésének pszichológiai vonatkozásai. Magyar Edző, 2003/3. 21-24.

Lénárt Á.: A korai célzómozgás szerveződésének vizsgálata optoelektronikai rendszerrel. /poszter/ Illyés Sándor emléknapok. Pszichológiai Intézet 2003. március 17-19.

Lénárt Á., Boros Sz.: A magyar számszeríjász válogatott pszichológiai és élettani vizsgálata. A Magyar Pszichológiai Társaság XV. Nagygyűlése, Szeged, 2002 május 30 – június 2., Előadáskivonatok, 104.

Bretz K.J., Lénárt Á., Keresztesi K., Sipos K., Bretz K.: A fiziológiás tremor spektrális jellemzői. 33. Mozgásbiológiai Konferencia, Budapest, 2002. nov. 21-22. Előadás-kivonatok, 16.

Lénárt, Á.: Psychological and Physiological Examination of the Hungarian Crossbow Team. 7th Annual Congress of the European College of Sport Science, Athen, 24-28. July, 2002. Proceedings, 1100D

Lénárt Á.: Téthelyzetben. Sportpszichológiáról edzőknek és versenyzőknek. OSEI, Budapest, 2002.

Lénárt Á.: Beszámoló az ECSS kongresszus sportpszichológiai vonatkozásairól. Magyar Sporttudományi Szemle, 2002/3-4. 34-36.

Lénárt Á.: Stresszkezelés nőknél a sport segítségével. II. Országos konferencia a nők sportjáról. GYISM, Budapest, 2002., 59-66, 179-186.

Lénárt, Á.: Preparation program for olympic shooting hopes. 10th World Congress of Sport Psychology, Christodoulidi Publ. Skiathos 2001.Vol.2., 114-116.

Lénárt Á.: The psychological preporatory and self-acquiring group of the women’s junior canoening national team. 10th World Congress of Sport Psychology Programme and Proceedings, Vol 4th Christodoulidi Publications, 2001. Skiathos, 91-93.

Lénárt, Á.: Development of Early Aiming Movements in Shooting, In: Studia Kinanthropologica, 2001.I.2. 173-182.

Lénárt Á.: Preparation Program for Olympic Shooting Hopes. 28th European Shooting Championship Scientific – Professional Conference Proceedings, EPUS 2001, Organizing Committee 2001, Zagreb, 7-10.

Lénárt, Á.: Optoelektronnaja sztrelba v fizicseszkoj kulture, szporte i iszledovanii v Vengrii.
Physical education, sport, research at the universities, 2001. Bratislava, Nov, 8-9. 136-141.p.
ISBN: 80-227-1605-7

Bakanek Gy., Boros Sz., Lénárt Á.: Nők sportja. Gyakorlati tanácsok kezdőknek.
ISM Budapest, 2000.

Lénárt Á.: Olimpiai tehetségkiválasztó és gondozó komplex program sportlövők számára. Magyar Sporttudományi Szemle, Különszám 2000. 38-42.

Lénárt Á.: Az optoelektronikai lövészet elmélete, gyakorlata és módszertana. (PhD értekezés) Semmelweis Egyetem, Budapest 2000.

Lénárt Á.: Using of Optoelectronical Training and Analysing System for Talent Selection of Beginner and Junior Sports Shooters, 4th Annual Congress of the European College of Sport Science, Rome, 14-17. July, 1999. Abstracts 771.

Csiki, G., Tordai, V., Lénárt, Á., Barabás, A., Lángfy, Gy.: Psychosomatic approach to spinal deformities. 4th Annual Congress of the European College of Sport Science, Rome, 14-17 July 1999. Proceedings 391.

Lénárt, Á., Csiki, G. I.: Számszeríjak felépítésének és találati pontosságának komplex vizsgálata. III. Országos Sporttudományi Kongresszus, Budapest, 1999. március 5-6. Szerk.: Mónus A. Sporttudomány és a XXI. század. Magyar Sporttudományi Társaság, Budapest, 1999. 339-345.

Czigler,I.-Balázs,L.- Lénárt, Á.: Attention to features of separate objects: an ERP study of target-shooters and control participants. Int. Journal of Psychophysiology 31.77-87. 1998.
Impact factor: 1,148

Lénárt, Á.: Learning and analysis of movement with Noptel System. Abstracts,  European Shooting Conference, Kuusankoski, Finland,June 24, 1997. Abstracts 21.

Lénárt, Á. : Relationship between characteristics of aiming movements and anxiety at selected junior sports shooters., 18th International Conference of the Stress and Anxiety Research Society, Düsseldorf, Germany, July 14-16, 1997, Abstracts, 81.

Lénárt, Á.: Lézer a mozgáselemzés és mozgástanulás szolgálatában. Bölcsészdoktori disszertáció, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest, 1996.

Thuroczy, G., Kubinyi, Gy., Sinai, H., Bakos, J., Sipos, K., Lenart, A., Bodo, M., and Szabo, L.D.: Human studies on potential influence of RF exposure emitted by GSM cellular phones on cerebral circulation and electroencephalogram (EEG). In Diana Simunic (ed.) Proceedings (COST244 Position Papers), sponsored by European Union (DG XIII), 37-43 COST 244: Biomedical Effects of Electromagnetic Fields Zagreb, October 5-6. 1996.

Lénárt Á.: Mikromozgások és lövéseredmények elemzése a lézeres, vegyes és hagyományosan edző serdülők csoportjainál. MPT XII. Országos Nagygyűlés, Előadás-kivonatok, Budapest, 1996. 264.

Lénárt Á.: Analysing shooting results and micromovements of adolescent groups learning with laser-, mixed and traditional methods. IX. European Congress on Sport Psychology, Proceedings Part I. Bruxelles, 1995. 51-58.

Lénárt, Á.: ST-1000 PC training and analysis system: results and experiences at top athletes in laser shooting. Szerk.: Nitsch J. et al. Psychologisches Training, Sankt Augustin, Academia Verlag, 1994. 292-298.

Lénárt, Á: Effekte der komplexen psychischen Vorbereitung von Sportschützen der ungarischen Nationalmannschaft. Szerk.: Nitsch J. R. et al. Psychologisches Training, Sankt Augustin, Academia Verlag, 1994. 123-131.

Lénárt Á.: Optical marksmanship training and analysis system in sport shooting: from beginners to top level athletes. “The Way to Win” International Congress on Applied Research in Sports. Helsinki, 1994. Abstracts 21.

Lénárt Á. (1994) Tapasztalatok a disszociált résszel való kommunikáció módszerével sportolókon, MPT XI. Országos Tudományos Nagygyűlés, Debrecen, 1994. Előadáskivonatok, 199.

Lénárt Á.: A mozgásséma fejlődésének vizsgálata lézeres elemző rendszerrel serdülőkön, MPT XI. Országos Tudományos Nagygyűlés, Debrecen 1994. Előadáskivonatok, 241-242.

Lénárt Á.: A sportlövő technika tanulásának folyamata és jellegzetességei lézeres tréning és elemző rendszerrel végzett edzésmunka során (ST 1000 PC) II. Országos Sporttudományos kongresszus, Program és előadáskivonatok, Bp. 1993. 45-46.

Cho H.I., Lénárt Á., Sipos K.: The imagery ability related to anxiety arousability, and different motor skills, Paper presented at the XIVth International Conference of STAR, Cairo, Egypt, 1993.49.

Lénárt Á.: The Process and Characteristics of Obtaining Shooting Techniques with Laser Feedback System 8-th World Congress of Sport Psychology, Actas/Proceedings Lisbon 22-27 June, 1993. 625-629.

Lénárt Á.: A mozgásos cselekvés tanulásának és fejlesztésének lehetőségei a sportban. Lézeres lövészet vizsgálata az ST-1000 PC rendszerrel. Testnevelés- és sporttudomány, 1993. 3. 112-114.

Lénárt Á.: Számítógépes edzésrendszer használata az edzőképzésben Lézeres Lövészet ST-1000 PC tréning és elemzőrendszerrel, Testnevelés és Sporttudomány 93/1 29-31.

Lénárt Á.: Applying laser feedback system to examine motioncharacteristics in shooting (ST-1000 PC, Noptel Oy) Congress of Laser and Elektrooptics, Madrid, 1992. Appendix 1.

Lénárt Á.: Lézeres feedback rendszer alkalmazása mozgásjellegzetességek vizsgálatára a sportlövészetben, A Magyar Testnevelési Egyetem Közleményei, 1992.I.9-33.

Lénárt Á.: Lézeres optikai lőszimulátor rendszerrel végzett edzésmunka tapasztalatai (ST-1000 PC), Budapesti Műszaki Egyetem II. Nemzetközi Testnevelési Tudományos Ülésszak, Budapest, 1992.december 3. szerk.: Kalmár L. 79-81.p.

Lénárt Á.: Lézeres feedback rendszer alkalmazása mozgásjellegzetességek vizsgálatára a sportlövészetben, MPT X. Országos Tudományos Nagygyűlés 1992. Budapest. Előadáskivonatok, 166.

Lénárt Á.: Lézeres Lövészet, Mester Edző, 1992.6. 9-11.

Lénárt Á.: Lézeres Lövészet- Út a csúcsteljesítményhez I. rész, Magyar Lövész, 1991/10. in Klub Magazin 1991/10 12.

Lénárt Á.: Lézeres Lövészet- Eredmények és tapasztalatok II. rész., Magyar Lövész, 1991/11. in Klub Magazin 12-13.

Lénárt Á.: Psychological Changes During Ergopsychometric Examination of the Hungarian Parachutist National Team In: 12 th International Conference of STAR Abstracts, Hungarian University of Physical Education, Budapest, 1991, 82-83.

Lénárt Á.: “ST-1000 PC Training and Analysis Laser Shooting-Simulator System”: Preliminary Results Poster and Practical Demonstration, in.: 12th International Conference of STAR, Bp., 1991. Abstracts 84-85.

Lénárt Á.: A NOPTEL ST-1000 PC lézeres lőszimulátor szerelési és karbantartási utasítása. HM KTK, Budapest. 1991. 133.

Lénárt Á.: Anwendung des computer Training in der Trainerausbildung. Laser schiessen mit ST-1000 PC Training und Analysesystem IV. Deutsch-Ungarisches Symposium 1991. Frankfurt 52.

Lénárt Á.: Lézeres feed-back rendszer (ST-1000 PC) alkalmazása mozgásjellegzetességek vizsgálatára a sportlövészetben. Szakdolgozat, ELTE. Budapest. 1991.

Lénárt Á.: Die Veranderung der psychologischen Kennzeichnen bei der komplexen psychischen Vorbereitung der National-Schiessportler In: Scientific Congress on Medicine Psychology and Pedagogy in High Performance Shooting, held under the sponsorship of the International Shooting Union, Moscow, 1990. 1-11.

Lénárt Á.: Sportartspezifische und psychologische Vorbereitung für Sportschiessen im Schulsport Deutsch-Ungarisches Symposium, In: Becker,H. (szerk) Deutscher Sportbund Abteilung Wissenschaft, Bildung und Gesundheit, München, 1990.52.

Lénárt Á.: Modellezett variábilis mozgástanulási program vizsgálata sportolókon, A hazai sportpszichológia aktuális kérdései, In.: Nagykáldi Cs. (szerk.), VIII. Sportpszichológiai Munkaértekezlet, OTSH-MTSTT Tudományszervezési és sportegészségügyi szakosztály, Miskolc, 1990. 58-67.

Lénárt Á.: A sportolók komplex lélektani és mentális egészségvédő felkészítése, In: Makkár M. (szerk.) I. Országos Sporttudományos Kongresszus I. kötet, OSH Sporttudományos Tanács Budapest, 1989. 102-105.

Lénárt Á.: Komplexe psychologische Vorbereitung für National Schiess-sportler In: The 3rd Scientific Congress on Medicine, Psychology and Pedagogy in High Performance Shooting, held under the auspices of the European Shooting Confederation, Zagreb-Yugoslavia, July 7-8. 1989. Abstacts 13.

Kudar K., Lénárt Á.: Bukaresti tanulmányút, A Magyar Testnevelési Főiskola Tudományos Közleményei, In: Makkár M. (szerk.) TF, 1989/3, 207-212.

Lénárt Á.: Az egyéni élet problémáinak interferenciája a sportpszichológiai felkészítő munkában, A hazai sportpszichológia aktuális kérdései In: Nagykáldi Csaba (szerk.) VII. Sportpszichológiai Munkaértekezlet, Miskolc, 1988, 157-168.

Lénárt Á., Turnovszky É.: Tapasztalatok komplex pszichológiai módszer felhasználásáról a sportlövő edzői munkában pszichológusi szupervízióval  In: Nagykáldi Cs. (szerk). Sportpszichológiai Munkaértekezlet, NME Miskolc, 1986 74-78.

Lénárt Á., Turnovszky É.: Erfahrungen über die Anwendung komplexer psychologischer Methoden bei der Trainingarbeit im Sportschießen mit psychologischen Supervision In: The 3rd Scientific Congress on Medicine Psychology and Pedagogy in High Performance Shooting, held under the sponsorship of the International Shooting Union, 1986. 121-125.

Lénárt Á.: Tájékoztató az UIT III. Tudományos Kongresszusáról, Magyar Lövész, ,1986, 11. 3-7.

Hivatkozások jegyzéke

http://tf.hu/hallgatoink/intezetek-tanszekek/pszichologia-tanszek/oneletrajzok/dr-lenart-agota/

http://minok.hu/a-szerencse-csak-azok-melle-szegodik-akik-kemenyen-megdolgoztak-erte/#more-28989

http://www.whoiswho-verlag.ch/versionnew/ungarn/verlag/63.php?txt_Language=HU&real_str_PersID=49001127&uniqueID=62fb7db1-8198-4d97-ab35-9939ec597862

http://www.mediaklikk.hu/2014/07/31/dr-lenart-agota-sportpszichologus-tortenetei/

http://olimpia.origo.hu/peking-2008/20080829-peking-2008-magyar-olimpikonok-kituntetese-a-parlamentben.html?pIdx=1

http://olimpia.origo.hu/peking-2008/20080825-interju-dr-lenart-agota-sportpszichologussal.html

http://pszichoblog.blog.hu/2013/04/29/sportpszichologia_lenart_agota

http://www.hunshooting.hu/a_new/images/stories/hirlevel/2007_11.pdf

http://semmelweis.hu/mediasarok/2012/08/27/nemzeti-sport-interju-az-olimpiai-csapat-vezeto-sportpszichologusaval/

http://www.gyorinapilap.hu/cikk/Ot_pecsi_sportolo_is_az_ev_legjobbjai_kozott_/182537

http://magyarnarancs.hu/sport/lenart-agota-sportpszichologus-nyolcbol-heten-83691

http://kosarsport.hu/hirek/23040/meszaros_lajos_a_met_elnoksegi_tagja

http://www.hunshooting.hu/a_new/index.php/egyesueletek/111-budapesti-slsz/3224-Corvin-Sz%C3%A1mszer%C3%ADj%C3%A1sz-Klub

http://www.origo.hu/archivum/20121213-bogdan-a-legjobb-focista-madaras-a-legjobb-polos.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%A9v_magyar_sportol%C3%B3ja_(NSSZ)

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2011/01/x_field_ech_budapest_2011.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2014/08/Results_WCH2014.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2010/01/2010-08-30-wc-avon-results.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2010/01/2010-07-02-ce-bohemiacup-results.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2009/01/2009-08-11-rc-field-otrokovice-results.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2009/01/2009-03-24-rc-field18-malinska.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2007/01/2007-09-22-rc-field-st_petersburg_results.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2006/01/2006-08-22-wc-field-steyr-results.pdf

http://www.iau-crossbow.org/en/wp-content/uploads/2005/01/2005-11-11-rc-field-indoor-moscow-results.pdf

http://www.crossbow-otrokovice.cz/venkovni-zavod/2007/bohemia-cup/a

http://www.crossbow-otrokovice.cz/venkovni-zavod/2007/bohemia-cup/

http://www.crossbow-otrokovice.cz/files/MEOtrokovice1.pdf

http://www.crossbow-otrokovice.cz/venkovni-zavod/2010/bohemia-cup/

http://www.crossbow-otrokovice.cz/venkovni-zavod/2011/bohemia-cup/

http://www.crossbow-otrokovice.cz/venkovni-zavod/2012/bohemia-cup/

http://www.crossbow-otrokovice.cz/venkovni-zavod/2013/bohemia-cup/

http://www.hegyvidekujsag.eu/archivum/archivum-2011-julius-5/szamszerijaszok-europa%20